Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кабинетът: Очевидно ще трябва да се обърнем към „Газпром“

Кабинетът: Очевидно ще трябва да се обърнем към „Газпром“снимка: btvnovinite.bg

Очевидно ще трябва да се обърнем към „Газпром“, заяви служебният енергиен министър Росен Христов след заседание на Кризисния щаб в отговор на въпрос за това къде се разтоварват танкерите с втечнен газ.

Той се позова и на обявените 250 лв. и заяви, че поради липса на слотове е приет само един танкер и след като бизнесът не може да понесе по-висока цена, това на практика прави вече неизбежно да не се преговаря с "Газпром Експорт" за възобновяване на доставките на газ по текущия договор.

"Не си правете илюзията, че единственото, което трябва да направим, е да пратим мейл и доставките да тръгнат на супер ниска цена", каза той.

Христов добави, че предишното правителство е направило почти невъзможни преговорите с руската компания и е напрегнало отношенията с Русия до краен предел.

"Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация, така че ситуацията изобщо не е розова. Ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях, нито очакваме лесни, нито бързи преговори, нито кой знае какъв резултат при все опита ни и при всички експерти", допълни Христов.

"Отсега мога да ви кажа, че ще бъдат много тежки и много труди зароди всичко направено до момента".

Той предупреди, че няма как да стане с един телефон до "Газпром експорт" да им кажем, че ще започнем да плащаме по изпратената от тях формула и всичко да е наред. „Ние трябва да водим много интензивни преговори, с голяма политическа поддръжка, с въвличане на всички контакти в частния и политическия сектор, за да може това нещо да заработи”.

И още - "ако искаме системен газ на ниски цени, трябва много да се постараем и да компенсираме всички погрешни действия на "Булгаргаз" и предишното правителство", посочи Христов.

Той обяви и че започваме преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ. "В следващите 2 седмици се надявам да постигнем успехи", допълни министърът. По думите му има индикации от турски компании за интерес да доставят газ, започваме преговори и с тях.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 22 Август 2022 16:39