Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Реформаторите показаха, че не могат да се реформират, констатира Дянков

Симеон Дянковснимка: kanal3.bgСимеон Дянков

Беше грешка да се свързват резултатите от президентските избори и бъдещето на кабинета „Борисов 2”, коментира бившият финансов министър Симеон Дянков в телемост от Вашингтон.

По думите му обаче с подобна грешна стъпка може да бъде постигнат правилен резултат, тъй като този кабинет се е изчерпал, а в ресори като здравеопазване, съдебна система и образование не е постигнато много. Това важало и за икономиката като цяло.

Съответните ведомства се оглавяват от министри на Реформаторския блок, които според Дянков не се интересували много от реформите.

„Там, където Реформаторският блок имаше министри, реформите на са добре. Точно от РБ показаха, че не могат да реформират – именно здравеопазване, икономика, образование останаха назад”, коментира той.

В икономиката и в други министерства на РБ се работеше, за да се остане на власт, а не за това да се прави нещо с тази власт, смята Дянков.

ГЕРБ ще се справи и ще успее да създаде коалиционно правителство, макар че истински реформатори много няма. Но ГЕРБ има неизползвани резерви, например Делян Добрев би се справил много по-добре министерството на икономиката, смята Дянков.

Според него, за да има реформи, следващото правителство ще трябва да прекроява част от бюджета, но това не е сложно и не е  причина да не се върви напред.

Той обяви, че с Борисов са се чули и му е пожелал успех, тъй като ГЕРБ и самият Борисов са фактор на стабилност в България. „Но трябва да се тръгне към новото с нова програма. Трите теми, които излизат постоянно са съдебна система, борба с монополите и подпомагане на предприемачите”, посочи Дянков.

На въпроса дали би станал министър в евентуален кабинет „Борисов 3” отговори така:

„Едва ли… Не мисля, че е дошло времето. Трябва ясна визия за 3-4 сфери, в които се чакат промени, това трябва да видят и хора като мен, за да помислим дали да прекараме допълнителна част от времето си, работейки в България.” / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники