Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Молдова обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството по време на политически консултации

България и Молдова обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството по време на политически консултации

Задълбочаване на сътрудничеството в търговско-икономическите отношения и инвестициите между България и Молдова бе основната тема на политически консултации между двете страни, които се проведоха по видеоконферентна връзка.

От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков, а от молдовска – от държавния секретар в Министерството на външните работи и европейската интеграция на Република Молдова Дмитру Соколан.

Петко Дойков посочи, че има сериозен неразгърнат потенциал в множество области, който бихме могли да използваме по-пълноценно в интерес и на двете страни. ,,Оценяваме положително факта, че въпреки пандемията от COVID-19 и усложнената гранична обстановка, през първите седем месеца на 2020 г. търговията с Молдова нарасна с 14,5 %‘‘, подчерта заместник-министърът.

,,Високо оценяваме отличните отношения между България и Молдова, които се характеризират с взаимно уважение и сътрудничество. Съществена роля за това имат историческата, културна и духовна близост на нашите народи, както и споделените ценности‘‘, допълни той.

Петко Дойков отбеляза, че изключително важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е многобройната българска общност в Молдова, която винаги сме разглеждали като мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни. ,,Признателни сме за условията, които молдовските власти създават за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство в Тараклийския район. Бих желал да препотвърдя готовността на Република България да продължим да работим заедно за подобряване на неговото благосъстояние‘‘, заяви заместник-министърът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники