Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът Стефан Янев: Днешният ден е белязан от две огромни трагедии за България и за Република Северна Македония, ще почетем паметта на загиналите с ден на национален траур

Премиерът Стефан Янев: Днешният ден е белязан от две огромни трагедии за България и за Република Северна Македония, ще почетем паметта на загиналите с ден на национален траур

„Днес е ден, белязан с две огромни трагедии. При инцидент миналата вечер във варненското село Рояк загинаха български граждани в дома за подпомагане на възрастни хора. А няколко часа по-късно нова трагедия беляза нощта – при катастрофа с пътнически автобус, регистриран в Република Северна Македония, живота си загубиха над 40 души. Трагедиите са общи. Трагедиите ни правят съпричастни, без значение каква националност са хората, които вече не са между нас“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии след като проведе среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент тази сутрин на автомагистрала „Струма“.

Министър-председателят Янев изтъкна, че е в координация с премиера Заев от ранните часове на днешния ден. Създадена е координация и между всички отговорни институции на България и Република Северна Македония с цел подпомагане на откриване на причините за трагедията. „Надяваме от разследването да научим точно онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдеще“, каза още Стефан Янев. Българският премиер бе категоричен, че когато има резултат от проверките, обществото веднага ще бъде информирано.

Министър-председателят Стефан Янев добави, че се обмисля решение за ден на траур, в който България да почете паметта на загиналите.

"България загуби 9 живота вчера в пожара в дома за възрастни хора, Република Северна Македония изгуби 46 живота, включително на малки деца и млади хора в една страшна трагедия, която се случи с македонския автобус на връщане от Истанбул“, заяви министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев пред медиите в Министерския съвет като изказа съболезнования за загубата на двете страни.

Заев посочи, че минути след нещастието е бил информиран за трагедията лично от премиера Стефан Янев и президента Румен Радев. „Заедно с министъра на външните работи и министъра на здравеопазването дойдохме, за да се срещнем с хората, които са успели до оцелеят и са в болница. Както и да се видим с властите на България, за да можем да разберем за детайлите и цялата възможна информация за инцидента“, отбеляза премиерът на Република Северна Македония. Заев добави, че сътрудничеството за изясняване на причините за инцидента е на високо ниво – между президентите на двете страни, между двамата премиери, между отговорните институции и служби на България и Република Северна Македония.

„В добро и лошо ние сме заедно. Ние сме най-близки съседи, братски народи и всеки път трябва да си помагаме", заяви премиерът Заев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.