Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Теодора Генчовска: Категорично осъждаме жестоките руски бомбардировки по цивилни сгради в Украйна

Министър Теодора Генчовска: Категорично осъждаме жестоките руски бомбардировки по цивилни сгради в Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното мартенско заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС в Брюксел. Европейските външни министри обсъдиха последните развития на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. бъдещите действия за ЕС и възможности за засилване на подкрепата за Украйна. Те разговаряха с външния министър на Република Молдова Нику Попеску и подробно дискутираха ситуацията в страната в контекста на войната в Украйна.

„Категорично осъждаме военните действия на Русия срещу Украйна и жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти, в т.ч. жилищни сгради, училища, детски градини и болници“, заяви министър Теодора Генчовска по време на дискусията. Тя отбеляза значението на всеобхватните санкции срещу режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора. Подчертана бе необходимостта от активна борба с руската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети държави, с акцент страните от Западните Балкани.

Пред молдовския си колега министрите на държавите членки подчертаха пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитет на Република Молдова. „Република Молдова се намира в много трудна ситуация, заради руската военна агресия срещу Украйна. Страната приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата подкрепа и солидарност“, изтъкна първият български дипломат. „България е убеден и последователен поддръжник на европейската перспектива за Кишинев, при спазване на съществуващите процедури“, допълни тя.

В рамките на съвместната сесия на министрите на външните работи и отбраната, посветена на Стратегическия компас, министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в резултат от руската военна агресия срещу Украйна. "ЕС трябва да е по-добре подготвен и екипиран, за да може да даде адекватен отговор на променените по обем и вид заплахи.", подчерта първият български дипломат и посочи, че по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство с НАТО е от огромно значение.

В рамките на Съвет "Външни работи" министър Генчовска участва в работна вечеря, посветена на европейската перспектива на Украйна, както и в работна закуска на външните министри на ДЧЕС с техния колега от Република Северна Македония Буяр Османи. „България високо оценява присъединяването на държави кандидатки от Западните Балкани към санкциите на ЕС срещу Руската федерация. Това е показател за европейските ценности, които тези държави споделят“, отбеляза министър Теодора Генчовска.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники