Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Германия иска България в Шенген

Германия иска България в Шенгенснимка: news.bg

Страните от Европейския съюз Хърватия, Румъния и България отговарят на изискванията, за да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство без паспортен контрол. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

"Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го защитаваме и развиваме. Това означава и затваряне на оставащите празнини", посочи той в своя реч, произнесена в Прага.

"Хърватия, Румъния и България изпълняват всички технически изисквания за пълноправно членство. Ще работя, за да станат пълноправни членове", увери още Шолц.

Припомняме, преди дни от българското външно министерство съобщиха, че служебният кабинет е стартирал активен диалог със скептично настроени държави.

През септември у нас ще пристигне екип от експерти от федерацията на ЕК да се запознаят на място дали България отговаря на условията. Такава проверка ще има и в Румъния.

Позицията на Германия от няколко години е такава, проблемът е, че има други държави от Шенгенското споразумение - като Дания и Нидерландия - които настояват, че първо България трябва да покаже резултати от борбата с корупцията, включително тази в граничния контрол и паспортните служби.

Още не е ясно доколко е изградена в България и интегрирана с останалите страни от Шенген европейската Система вход/изход (Entry/Exit System - EES) за контрол на пътуващите от трети страни, която неотдавна бе задействана само на три летища у нас.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники