Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„От огъня – огън“ – празници на Стария град в Пловдив

„От огъня – огън“ – празници на Стария град в Пловдив

Огънят, който сгрява и създава усещането за дом, ще свърже в топла нишка събитията от фестивала “Празници на Стария град”. В преддверието на есента пловдивчани ще вдъхнат живот на улиците и къщите в старинната част на своя град, преплитайки древно и ново, минало и бъдеще.

„От огъня – огън“ е мотото, което вдъхновява тазгодишните празници в душата на Стария град, защото това красиво място запалва искрица в хората, които идват да го посетят. От 16 до 22 септември тук предстоят срещи с вдъхновяващи творци, забавни приключения и кулинарни страсти.

Фотоизложбата „Пловдив в битието на Европа“ край Античния театър ще въведе в празничната атмосфера, разкривайки как Старият континент навлиза в живота, архитектурата, културата на града.

Това е фоторазказ за онези общности през втората половина на 19-и и началото на 20-и век, които са живели в Пловдив – казва Донка Налбантова от Общинския институт „Старинен Пловдив“. - А те са много – немска, френска, италианска, чешка и руска, и всички са оставили частица от своите култура и дух в нашия град. Друга фотоизложба, “Къщи в ретроспекция”, пък ще покаже как някога са изглеждали къщите, как през годините са били реставрирани и консервирани. По този начин хората ще се докоснат до културните пластове, които създават нашата идентичност.

Стогодишният юбилей на Николай Хайтов ще бъде честван с моноспектакъла “Дърво без корен” на актьора Васил Банов и с премиера на биографична книга, написана от дъщерята на писателя Елена Хайтова.

Зрелищна възстановка пък ще припомни как княз Фердинанд обявява през 1908 г. България за независима държава и става цар на българите.

Но може би най-яркото събитие – „По гънките на времето“, ще ни поведе към една колекция, вероятно най-голяма на Балканите.

Над 700 ютии ще бъдат представени в обектите на “Старинен Пловдив” – разказва Донка Налбантова. – Изложбата ще бъде съпроводена с опознавателен тур „Колекционерът на ютии“ – ще тръгнем по гънките на времето във всички къщи, в които ще бъде разгърната експозицията. Тя ще остане в тях минимум две седмици, за да могат повече хора да се насладят на старинните ютии.

Огънят присъства в наименованието на две събития в къщата с платната на Златю Бояджиев. „Огнени същества и движещи цветове“ ще въведе в творчеството на именития художник чрез демонстрация на мозаечни техники, а самодивите от огненото шоу „Легенда за огъня“ ще запалят публиката с пламтящата си емоция, съчетала музика, картини и танц.

Петър Велинов адресира своята изложба “Steampunk” към по-младите, за да им покаже как в затрупания ни с боклуци свят вдъхва нов и изумително красив живот на непотребни железа, автомобилни части, зъбни колела, превръщайки ги в скулптури. А най-малките ще се забавляват с царевична шума.

Всяка година се организират пленери на различна тематика и се радвам, че т.г. ще направим работилници, в които децата да сътворяват предмети от този материал – казва още Донка Налбантова. – От царевична шума още в далечни времена хората са правили кукли за своите деца, но в наши дни авторите са изключително идейни и ще представят много и различни техники.

Вкусът на Пловдив също ще бъде представен в Стария град – ще има фермерски пазари, национална кухня, крафт бира, сладолед в ретро колички. В това време медникари, кожари, ножари и други занаятчии ще изложат произведенията на своя майсторлък по главната улица “Съборна”. Модерното лице на Града под тепетата ще пулсира в огнения ритъм на Б.Т.Р., Kottarashky, Das Weltschmerz DueTT, RomaNeno Project.

И всичко ще завърши с “Море от любов” – осем влюбени двойки ще си кажат “да” сред самобитния интериор на къщите в Стария град. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.